Magnetische danssensatie

Dansmuziek is afkomstig uit de moderne geneeskunde. Bedacht ik me tijdens een kort verblijf onder een magnetische scanner, NMR of MRI genaamd. Mijn knie had op een enthousiast actief moment tijdens de lancering van mijn zeer korte danscarrière beslist in elkaar te zakken, waardoor in een soort sneeuwbaleffect mijn elleboog uit de kom werd gekatapulteerd. Dat laatste herstelt. In een knie kijken vraagt wat meer expertise. Als jongen wou ik al zo’n bril waarmee je door de kleren van de meisjes kon kijken. Niet te krijgen in de handel.

‘Een kleine 15min niet bewegen’ zei de verpleger. Bewegen zou er kunnen voor zorgen dat ik gestraft werd en opnieuw moest beginnen, maakte ik mezelf wijs. Probeer met die gedachte maar eens stil te liggen. Het draagvlak waar ik op lag, schoof in een witte koker, zoals je wel eens in één of andere sciencefiction film hebt gezien waar ze onderzoek doen op buitenaards leven. Waar dat wezen dan in uiteenspat. Lig stil en negeer het, hoorde ik mezelf denken.
Een koptelefoon kreeg ik ook, weliswaar zonder muziek.

Toen kwam het. Ik waande me backstage op Tomorrowland. Het kon in principe overal zijn, op een toilet in een danscafé of gewoon net buiten het feestgedruis. Dat moment dat je onrechtstreeks verbonden bent met een muziekinstallatie waar gedanst wordt op techno of house. Muziek gebrouwen door elektronische apparatuur. Datzelfde gedreun.

Doffe bassen en vreemde frequenties golfden ritmisch door de ruimte. Eerst traag voor de openingsdans, daarna sneller als de sfeer er in kwam. Ik voelde mijn lichaam dat dans idee wel aannemen. Een pintje pakken aan de bar. De toon was gezet, ik miste enkel nog wat melodie. ‘Niet bewegen’ galmde plots door mijn hersenpan. Het was dan ook nog zeer vroeg in de ochtend. Bij het openen van de ogen werd ik onmiddellijk terug geconfronteerd met de locatie waar ik mij bevond. Een steriele witte ziekenhuiskamer.

Het eerste levend weefsel zou gescand zijn in de jaren ‘70. Het is goed mogelijk dat Derrick May een hersenscan heeft gehad voor hij in de jaren ‘80 zijn eerste technoplaat uitbracht.

 

3 gedachtes over “Magnetische danssensatie

  1. Toffe tekst! leuk te lezen! Nu wil ik ook een koptelefoon als ik onder de MRI ga.
    Klink bijna leuk dan met die koptelefoon je even op andere oorden bevinden. Een kwestie van ontspanning eigenlijk, bijna toch . 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s