De broodzakker.

Hoe vroegere zuinigheid de eigenlijk echte voorbode van ons ecologisch denkpatroon is of zou kunnen zijn of zou moeten zijn. De meeste hipster dingen komen van vroeger. Behalve het vroeg opstaan, dat zit er nog niet bij, geloof ik.
Dingen die ik bewaarde op zolder en uiteindelijk via niet verkochte goederen op de rommelmarkt in het containerpark belandden, zijn nu zaken waar je goed je brood mee kan verdienen. Iedereen wil dingen terug van vroeger omdat ze garant staan voor kwaliteit, of gewoon omdat het zeldzaam is, of omdat iemand ze hip heeft gemaakt. Zelf ben ik niet zo op zoek naar vintage meubilair, harde oranje stoelen en schurende vilten zetels. Doch kan ik me wel vinden in enkele gebruiken die eerder uit financiële noodzaak werden gehanteerd, zoals de herbruikbare broodzak. Op zich is dat geen specialer type dan de zak die we allemaal kennen, alleen wordt die opnieuw ingezet na gebruik.
Ik denk er vaak aan, als ik bij de bakker kom en een gesneden brood bestel.

Op zondagochtend moest ik als kind regelmatig versterking leveren in de kruidenierswinkel met koude bakker van mijn ouders.
Net voor het ochtendprogramma van Samson en Gert was het druk. Heel het dorp wou brood en koeken, één van de weinige tradities die wij hebben op zondag. Met halfopen ogen moest ik; vriendelijk groeten, het juiste brood nemen, in de snijmachine duwen en leveren in een zak. Diezelfde zak werd door de oudere generatie aangeboden om te hergebruiken. Met gebogen rug haalden ze de broodzak uit hun draagtas. Hipsters avant la lettre waren het. De enige reactie, die toen mocht uitgesproken worden, was dat het gierige pinnen waren, omdat ze die 2cent voor de zak niet wilden betalen. Altijd netjes opgevouwen, bijna platgestreken werd het bij de bestelling meegegeven. Het voelde zo lekker gebruikt. Zoals papier, dat beschreven veel leuker aanvoelt dan een vers blad. Het had een zachtheid die we nu niet meer kennen.

Mijn herbruikbare winkeltas staat klaar om te winkelen. De broodzak netjes opgevouwen, stapelt zich op de andere netjes opgevouwen broodzak en wacht thuis tot de nieuwe broodzak de stapel komt vervoegen. De gewoonte zit nog niet in mijn vingers. En al helemaal niet in mijn hoofd die deze gewoonte moet helpen onthouden. Ik wou dat dit sneller hip werd, dan zou mijn inspanning niet vervallen in een rare gewoonte. Dan kan ik eindelijk wat mee zijn met de tijd. Hoe trots zou mijn oma zaliger nu niet zijn.

IMG_1727

2 gedachtes over “De broodzakker.

 1. Hipster avant la lettre……maar moesten er nu meer van die gierige pinnen zijn zou de zee mooier zijn en zou er minder plastiek in de vissen en ik weet niet hoe men nu bij de bakker zou reageren moest men zijn broodzak voor herbruik aanbieden

  Geliked door 1 persoon

 2. De papieren broodzak…

  Het moet gezegd dat papier, karton, hout, … nu eenmaal een product is die herbruikbaar maar ook perfect recycleerbaar is … en finaal kunnen we er ook energie uit halen met die wetenschap dat we voor elke gerooide boom die ooit werd aangeplant met dat doel er minimum twee worden terug aangeplant …
  Daarom koos ik een job bij een bedrijf die de planeet met respect behandeld net als zijn bewoners…
  Omdat politiek nu eenmaal telkens teleursteld maak ik keuzes buiten die politiek …

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s