Op een gezondheid!

‘Doe mij maar een watertje’
Een vriend valt van zijn terrasstoel. ‘Niets beters?’
‘Met bubbels, het mag al een keer wat specialer zijn.’

Een aantal flessen rosé en gekoelde pintjes heb ik aan mij laten voorbijgaan. De zonnige temperaturen zorgen voor grootverbruik in alcoholische dranken en gezouten nootjes. Mijn omgeving smeekt om dranken geschonken in glazen met voetjes of ribbeltjes. Ik heb niet mee gedaan. Zonder grote reden. Mijn excuses daarvoor. Zo lijkt het wel te moeten gaan. Ik moet mij excuseren om geen alcohol te drinken. Ik koos zelf voor even niet. Niet omwille van een rage, een hype, om de groep te volgen. Gewoon even niet. Gezondheid is nochtans hip en aanvaardbaar. Behalve als het over alcohol gaat, dan telt het niet mee. Zolang we groentjes in onze aperitief doen, zijn we goed bezig.

Als ik met een knipoog zeg dat het moet van de dokter, dan is het aanvaardbaar. Ziektes blijven even hip en zijn nog hipper als we een soort compassie kunnen hebben met onze medemens. We halen met plezier een glaasje water om de goede daad van de dag te compenseren.

Ik geef toe dat ik me er vaak aan heb gezondigd, zonder nadenken iemand wijzen op het absurde idee niet te willen drinken. Het absurde is vooral dat we dit absurd vinden. Wij doen tenslotte wat we zelf willen, wat de groep of de leider ook voorschrijft.

Of ik mij nu gezonder voel, zou ik niet direct durven zeggen. Een maand gaat het verschil niet maken. Ik heb minder hoofdpijn in de morgenstond, minder het idee dat ik iets fout zou hebben gezegd. Nu weet ik tenminste met zekerheid dat ik er geen alcohol voor nodig heb.

Die zelf voorgeschreven maand is nu ruim voorbij en ik twijfel. Ik ben bang om dat pilsje te drinken. Ik ben bang omdat ik het lekker vind en dat de temperaturen vragen voldoende te drinken. Ik vrees dat deze maand snel banaal wordt, als iets wat nooit is gebeurd. Ik stel het einde nog even uit. Ik hoop dat ik met mijn watertje bij jullie op het terras mag komen zitten. Bij mij zijn jullie alvast welkom met nog steeds een gevulde koelkast met lekkere alcoholische dranken. Voor straks. Op uw gezondheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s